Blöjkonsumtionen i Sverige

Från en rapport från Statista uppskattades konsumtionen av barnblöjor i Sverige år 2020 till cirka 352 miljoner engångsblöjor. Detta är otroligt mycket och ett stort problem då vi vet att plastblöjor har en betydande inverkan på miljön. De är gjorda av syntetiska material som polypropen, polyeten och petroleumbaserad plast, som tar hundratals år att bryta ner. När plastblöjor slängs på soptippar kan det ta upp till 500 år att bryta ned. När de bryts ned eller bränns (som de görs i Sverige idag) släpper de ut skadliga kemikalier och växthusgaser till miljön, såsom metan, koldioxid och flyktiga organiska föreningar (VOC). Dessa kemikalier bidrar till luft- och vattenföroreningar och kan skada både människors hälsa och miljön.

Dessutom kräver tillverkningsprocessen av plastblöjor betydande mängder vatten, energi och andra resurser. Det genererar också stora mängder utsläpp av växthusgaser, vilket bidrar till klimatförändringarna. Bambu däremot den agerar tvärtom mot plats. Eftersom att plantan växer så snabbt delar den med sig av jord och mark till annan växtlighet – den behöver ingen dedikerad åkermark utan kan växa i både skog och sluttningsplantager. Bambuplantan dricker heller inte heller så mycket vatten och suger upp koldioxid ur luften.

Därför är det extra viktigt att överväga mer miljövänliga alternativ till plastblöjor, som biologiskt nedbrytbara engångsblöjor som våra HumbleBummies som är de första i Sverige med denna typ av blöja. Dessa alternativ kan avsevärt minska miljöpåverkan av blöjanvändning och främja hållbara föräldrapraxis.

Läs mer om varför våra blöjor gör ett mindre klimatavtryck och vår story här.

Tillbaka till blogg